Hoorapparaten

Modellen hoorapparaten

Achter-het-oor hoortoestellen

Kenmerken en gebruik van een achter-het-oor-hoortoestel

Achter-het-oor hoorapparaten (AHO’s) worden achter het oor gedragen en zijn door middel van een slangetje met het oorstukje verbonden. Het bestaat uit een behuizing die de elektronica bevat, een oorhaak en een slangetje dat de verbinding vormt met het oorstukje.
Het oorstukje wordt op maat gemaakt. Om de mogelijkheden van het hoortoestel ten volle te kunnen benutten en om terugkoppeling te voorkomen is het belangrijk dat het oorstukje goed in het oor past.
De versterking door het hoortoestel wordt automatisch aangepast en/of kan handmatig worden aangepast met behulp van een wieltje of een hendeltje. Bij sommige typen hoortoestellen is de batterijlade tevens de aan-uitschakelaar.

Verschillende types achter-het-oor-hoortoestellen

Er zijn verschillende typen achter-het-oor-hoorapparaten, waaronder:

Zeer krachtige toestellen voor mensen met een ernstig gehoorverlies

Toestellen met een ingebouwde richtinggevoelige microfoon, waardoor het eenvoudiger wordt om spraak te verstaan in een omgeving met achtergrondlawaai

Toestellen met een afstandsbediening waarmee kan worden gekozen voor verschillende luisterprogramma’s

achter het oor toestel

In-het-oor-hoortoestellen

Kenmerken en gebruik van een in-het-oor-hoortoestel

Een in-het-oor toestel is een onopvallend hoortoestel dat in de gehoorgang wordt geplaatst. Het bestaat uit slecht één deel, waarin de elektronica is geplaatst. Het schaaltje wordt op maat gemaakt na het maken van een afdruk van de gehoorgang van de gebruiker.

Om het toestel te kunnen dragen moet de gehoorgang een bepaalde afmeting en een bepaalde vorm hebben. Om de kleine regelaartjes van het toestel te kunnen bedienen is het belangrijk dat iemand beschikt over een goede motoriek en een goed gezichtsvermogen.
Veel digitale in-het-oor toestellen werken volledig automatisch, maar sommige typen kunnen ook een volumeregelaar hebben in de vorm van een klein wieltje of hendeltje.
Het rechter toestel heeft een rode markering en het linker een blauwe.

in het oor toestel

Volledig-in-het-kanaal-hoortoestellen of CIC-apparaten (CIC = completely in the canal)

Kenmerken en gebruik van een volledig-in-het kanaal-hoortoestel

Het volledig-in-het-kanaaltoestel is het kleinste type hoortoestel. Het wordt diep in de gehoorgang geplaatst en is daardoor vrijwel onzichtbaar. Ondanks de kleine afmetingen bevat een volledig-in-het-kanaaltoestel de modernste digitale technieken van exact dezelfde kwaliteit als die in andere hoortoestellen. Er is echter geen plaats voor een luisterspoel.

De plaatsing diep in de gehoorgang vermindert de hinder van windgeruis en stelt de gebruiker doorgaans in staat om probleemloos te telefoneren of geluiden te lokaliseren.

Volautomatisch zonder volumeregelaar

Het hoortoestel is voorzien van een nylon trekkoordje om het hoortoestel eenvoudig uit het oor te verwijderen

Een rood toestel of rode markering voor het rechter oor en een blauw toestel of blauwe markering voor het linker oor

De batterij wordt in de ronde batterijhouder geplaatst, die ook dienst doet als aan/uit-schakelaar

Het hoortoestel fluit als het wordt ingeschakeld, waardoor u weet dat de batterij werkt. Is het hoortoestel correct in het oor geplaatst, dan stopt het fluiten

Het hoortoestel wordt uitgeschakeld als de batterijlade wordt geopend

in het oorkanaal hoortoestel

Open Fit hoorapparaten

Dit zijn kleine hoorapparaten achter-het-oor, met een maximale ventilatie van de gehoorgang. Het geluid wordt doorgegeven dankzij fijne tubes. Het grote voordeel van dit model is een maximaal comfort: geen ‘stop’ gevoel meer, geen kauwgeluiden en een natuurlijke eigen stem.

perm_identity